Homepage Magna Cura KPN test 5G-netwerk in Johan Cruijff Arena

KPN test 5G-netwerk in Johan Cruijff Arena

maandag 28 januari 2019 - De gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff Arena en KPN hebben 5G-toepassingen getest in het stadion en op de Arena-boulevard in Amsterdam.

Dat zogenoemde 5G Field Lab Amsterdam Zuidoost gebruikt een testlicentie voor de 3.5 GHz frequentieband. Het experimentele 5G-netwerk is aangelegd met verschillende tech-partners waaronder Nokia.

In 2019 worden de eerste 5G-toepassingen voor consumenten getest. In een gezamenlijk persbericht melden KPN, de gemeente Amsterdam en de Johan Cruijff Arena dat de netwerkcapaciteit in het gebied aanzienlijk vergroot is en de reactietijd van het mobiele netwerk verlaagd. ‘Hierdoor is het mogelijk om hoog-resolutie camerabeelden real-time via het netwerk te versturen, mede dankzij een testlicentie van de 3.5 GHz frequentieband die wordt gebruikt.’

De 5G-technologie wordt onder meer ingezet voor het begeleiden van bezoekers en het beveiligen van het stadion en de omgeving. De informatie van camerabeelden kan direct worden ingezet om bezoekers via een andere route naar het stadion te laten komen, sneller te assisteren naar hun plek in het stadion of naar het treinstation te geleiden, stellen de samenwerkende partijen.

Begin 2019 volgen de eerste testen waarbij wordt gekeken hoe met 5G de ervaring van bezoekers en voetbalfans in en rond het stadion kan verbeteren. Ook wordt in Amsterdam Zuidoost de eerste ‘5G straat’ van Nederland ingericht, waarbij 5G toepassingen voor consumenten getest zullen gaan worden. 

Van 4G naar 5G

KPN sorteert met zijn 4G-netwerk stapsgewijs voor op de komst van 5G. De test in Amsterdam Zuidoost is onderdeel van vier verschillende field labs voor 5G-toepassingen in de landbouw, stedelijke gebieden, havengebied en de automotive-sector. In die fieldlabs onderzoekt KPN samen met klanten en technologiepartners hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren.

Bron: Channelweb

Reageren?

< Terug naar het overzicht