Homepage Magna Cura

Meldingen datalekken ruim verdubbeld in 2018

maandag 18 februari 2019 - In 2018 zijn er 20.881 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het aantal meldingen is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2017.
De meeste datalekken werden gemeld door organisaties uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening.
Lees meer

Nieuwe versie Bluetooth kan apparaten tot op de centimeter vinden

maandag 4 februari 2019 - De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft een nieuwe versie van Bluetooth aangekondigd. Daarmee zijn locaties van apparaten tot op de centimeter nauwkeurig aan te wijzen.
Bluetooth 5.1 is de nieuwe versie van de draadloze technologie, die vanaf maandag beschikbaar is voor ontwikkelaars, maakt de SIG maandag bekend in een persbericht.
Lees meer

KPN test 5G-netwerk in Johan Cruijff Arena

maandag 28 januari 2019 - De gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff Arena en KPN hebben 5G-toepassingen getest in het stadion en op de Arena-boulevard in Amsterdam.
Dat zogenoemde 5G Field Lab Amsterdam Zuidoost gebruikt een testlicentie voor de 3.5 GHz frequentieband. Het experimentele 5G-netwerk is aangelegd met verschillende tech-partners waaronder Nokia.
Lees meer

Zes technologietrends die in 2019 van invloed zijn op onze bedrijfsactiviteiten en de beveiligingssector

maandag 21 januari 2019 - De toekomst voorspellen is nooit gemakkelijk. Hoewel veel nieuwe technologieën ongetwijfeld een belangrijke rol zullen spelen op de lange termijn, zijn wij vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden en toepassingen op de korte termijn.
Vooruitkijkend naar 2019 zien we een aantal belangrijke trends die in het verlengde liggen van de trends in 2018. Maar omdat we hier het afgelopen jaar een momentum hebben gezien dat het beste doet vermoeden voor 2019, vallen wij graag een keer in herhaling!
Lees meer

KPN gaat merken Telfort, XS4ALL en Yes uitfaseren

maandag 14 januari 2019 - KPN gaat alle focus leggen op het eigen KPN-merk met gecombineerde diensten voor Nederlandse consumenten en bedrijven. Dat betekent dat de andere merken Telfort, Telfort Zakelijk, Yes Telecom en XS4ALL in de loop van dit en volgend jaar worden uitgefaseerd.
KPN wil naar eigen zeggen de ‘onbetwiste kwaliteitsprovider’ zijn op het gebied van diensten, klantenservice en netwerken. De operator heeft met het eigen KPN-merk dan ook de ambitie om alle klantengroepen in de segmenten van voordeeldiensten tot premium diensten te bedienen. Voor klanten van deze merken verandert er volgens KPN niets.
Lees meer

Cybersecurity? Niet alleen voor grote bedrijven

maandag 7 januari 2019 - De recente diefstal van de gegevens van vijfhonderd miljoen klanten van de Amerikaanse hotelketen Marriott International demonstreert maar weer eens dat elke organisatie groot of klein kwetsbaar is voor cyberaanvallen.
Het betekent dat ook kleine bedrijven zich moeten beschermen tegen hackers, ook al ontbreekt hen het daarvoor aan de middelen. Een lastige situatie, waar security-leveranciers op inspelen.
Lees meer

Veel privacyklachten over ict-bedrijven

maandag 17 december 2018 - Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn het afgelopen halfjaar ruim tienduizend klachten binnengekomen over privacy.
12 procent van die klachten gaan over ict-bedrijven. Ook klagen burgers vaak dat zakelijke dienstverleners (41 procent van de klachten) en de overheid (10 procent van de klachten) aan de haal gaan met hun privacyrechten.
Lees meer

Wat kost de cloud?

maandag 10 december 2018 - De cloud is een must. Toch zijn de kosten, maar ook de voordelen ervan vaak onduidelijk. De hamvraag luidt: Wat 'kost' de cloud nu werkelijk? Waar moet je op rekenen?
Iedere organisatie die naar de cloud migreert, heeft een eigen cloud-design, ontworpen op basis van specifieke doelen en wensen. Iedere cloud-architectuur brengt dus ook vele verschillende, organisatie-specifieke kostenposten met zich mee. Best wel verwarrend, want: tegen welke operationele kosten loop je aan ná de migratie naar de cloud? Wat kost de transitie zelf? Wat ben je kwijt aan cloud-security? Hoe zorg je kortom voor een kosteneffectieve cloud, geoptimaliseerd voor jouw organisatie? En vooral: hoe krijg én behoud je het overzicht?
Lees meer

Hackers dringen binnen bij Dell, RTL en Marriott

donderdag 6 december 2018 - IT-leverancier Dell, omroepbedrijf RTL Nederland en hotelketen Marriott zijn allemaal het slachtoffer geworden van hackers. Dat is vrijdag bekendgeworden.
Bij het Marriott zijn mogelijk tot 500 miljoen klantgegevens buitgemaakt. Bij RTL hebben criminelen ingebroken op 32.000 accounts van websites van RTL Nederland. En ook bij Dell waren hackers op het netwerk van Dell.com binnengedrongen.
Lees meer

Aantal desktops daalt, maar blijft begeerd apparaat

maandag 5 november 2018 - In de consumentenmarkt weten veel jonge gebruikers al niet meer wat een (desktop)computer is. Hier heersen de laptop en de tablet. Maar ook in de zakelijke markt in Nederland blijft de desktop verder terrein verliezen.
Anno 2018 constateert Computer Profile dat in de kantooromgeving nog maar 41 procent van de eindgebruikersystemen een desktop-pc betreft. In 2010 lag dat percentage nog dik boven de 70 procent.
Lees meer