Homepage Magna Cura

Niet alle toepassingen horen in de publieke cloud

vrijdag 28 juli 2017 - Organisaties moeten constant betrouwbare prestaties kunnen garanderen als het gaat om hun bedrijfskritische applicaties. Daarom is de publieke cloud niet altijd de meest geschikte plaats voor alle workloads.
Deze boodschap lijkt relevanter dan ooit na twee recente - en bijzonder publieke - incidenten waarbij clouds op zwart gingen. Zowel Amazon als Microsoft moesten snel schakelen om woedende gebruikers te kalmeren die geen toegang kregen tot de data en applicaties die ze in AWS en Azure hadden ondergebracht.
Lees meer

Zon, zee en cybersecurity

vrijdag 21 juli 2017 - Het is wederom de periode van het jaar waarin velen onder ons de ‘out of office’ aanzetten en het vliegtuig nemen naar zonnigere oorden. Waar deze out of office tot voor enkele jaren nog een volledige digitale detox betekende, is dit tegenwoordig nog voor weinig mensen het geval.
Of we nu voor het plezier of voor het werk reizen, velen onder ons blijven tegenwoordig liever ‘geconnecteerd’, of we blijven op z’n minst sommige elementen van ons digitale leven verderzetten. Dat gaat dan voornamelijk over het checken van e-mails, het streamen van onze favoriete tv-show of het gebruik van sociale media - dat op zijn beurt bijna integraal onderdeel lijkt te zijn geworden van ‘op reis gaan’. Eerder dan naar verre bestemmingen te vertrekken om eventjes offline te kunnen zijn, zetten we dus met z’n allen de data roaming aan, of we gebruiken de dichtstbijzijnde wifi om verder te gaan met ons alledaagse digitale leven. Deze gewoontes zijn zo normaal geworden dat we soms lijken te vergeten dat hieraan cyberrisico’s verbonden zijn, die we eenvoudigweg niet kunnen en mogen negeren. Ik geef dan ook graag een overzicht van enkele van de gevaren voor reizigers en enkele tips om veilig de vakantieperiode door te komen
Lees meer

EU werkt aan technische securitycommissie

maandag 17 juli 2017 - Er komt een Europese technische commissie voor cybersecurity en gegevensbescherming. De technische besturen van CEN en CENELEC hebben een voorstel hiertoe goedgekeurd. Nederland doet er actief aan mee, België niet.
Ondanks dat cybersecurity en gegevensbescherming de laatste jaren steeds belangrijker worden en steeds meer aandacht krijgen, bestaat er in Europa nog geen Technische Commissie voor dit onderwerp. Veelgebruikte standaarden voor informatiebeveiliging, zoals iso 27000, worden op mondiaal niveau ontwikkeld.
Lees meer

Aansprakelijkheid cloudopslag raadsel voor bedrijven

maandag 10 juli 2017 - Onderzoek: ondernemingen NL en BE onzeker over securityverantwoordelijkheid
Bedrijven en organisaties in EMEA investeren in toenemende mate in de publieke cloud, ondanks groeiende zorgen rond securitykwesties. Bij de organisaties heerst onduidelijkheid over wie er verantwoordelijk is voor het beveiligen van gegevens in de publieke cloud.
Lees meer

Microsoft schrapt banen voor focus op cloud

vrijdag 7 juli 2017 - Softwaregigant Microsoft voert een wereldwijde reorganisatie door waarbij banen verdwijnen. Het bedrijf laat niet los om hoeveel functies het precies gaat en binnen welke afdelingen de ontslagen vallen.
Vandaag worden de betreffende medewerkers ingelicht over dat hun baan verdwijnt of het voortbestaan van hun functie wordt heroverwogen.
Lees meer

IT-praktijk werkt ransomwareplaag in de hand

maandag 3 juli 2017 - Iedereen heeft wel een mening waar de schuld ligt van de WannaCrypt en NotPetya-aanvallen.
De NSA, softwaremonocultuur, incompetentie, falend beleid - keuzes genoeg. Maar vergeet de security-utopie; laten we eens kritischer kijken naar de dagelijkse IT-praktijk.
Lees meer

Microsofts nieuwe anti-ransomware-tool gooit mappen op slot

vrijdag 30 juni 2017 - Controlled Folder Access moet voorkomen dat malware je bestanden versleutelt.
Het is nou al de tweede keer in korte tijd dat Windows is getroffen door een grote ransomware-aanval. Hoewel beide aanvallen voorkomen hadden kunnen worden als iedereen een up-to-date-systeem had, heeft Microsoft toch een extra maatregel genomen om dit risico in de toekomst te verkleinen.
Lees meer

Grote hack bij Maersk legt Rotterdamse containerterminal plat

dinsdag 27 juni 2017 - Hackers hebben met een wereldwijde ransom ware aanval de systemen van containergigant Maersk platgelegd.
Ook het werk in de containerterminals op de Rotterdamse Maasvlakte ligt al sinds 13.20 uur stil. Hoe omvangrijk de storing bij Maersk is, is nog niet geheel helder. In een tweet laat het Deense bedrijf weten dat IT-systemen op meerdere locaties en meerdere divisies plat liggen. ,,Momenteel zijn we de situatie aan het inventariseren." Volgens een bron bij APM Terminals, de containerterminaltak van Maersk met het hoofdkantoor in Den Haag, liggen wereldwijd waarschijnlijk wel 50 containerterminals eruit. ,,Ik was op het hoofdkantoor toen de aanval plaatsvond. Binnen een uur lag alles plat."
Lees meer

Mens is zwakste schakel in security

maandag 26 juni 2017 - Security op de werkvloer wordt nog vaak over het hoofd gezien. Bij security denkt men als eerste aan cybercrime en hoe dit tegen te gaan is.
WannaCry-aanvallen die ronduit in de media besproken worden, zijn aanleiding voor paniek en angst en de it-security moet hier zo spoedig mogelijk op voorbereid worden.
Lees meer

Voorkom Ransom en Zero Day Malware met Watchguard

vrijdag 16 juni 2017 - Hoe voorkom ik dat ransomware als CryptoWall, CryptoLocker en andere vergelijkbare soorten kwaadaardige malware mijn systeem aantasten?
Ransomware is een vorm van malware die door middel van phishing-e-mails met kwaadaardige attachments of download links wordt verspreid.
Lees meer